Margarine
Eerst was er boter. Later is er een goedkoop alternatief bedacht: Margarine. Tijdens de bereiding van dit product is getracht alle goede, natuurlijke elementen van boter na te bootsen. Denk aan de vitamines A, D, E, K. Halvarine is de light-variant, het vetgehalte is verlaagd door de toevoeging van heel veel water.
Roomboter
We eten al langer roomboter dan we ons echt voor kunnen stellen. De eerste Nederlandse boeren, die zich rond 4500 vóór Christus in Zuid-Limburg vestigden, vonden boter nog heel bijzonder. Destijds had het een belangrijke rol in de scheppingsverhalen overal ter wereld.
Geschiedenis
Boter bederft snel. Niet handig voor soldaten op pad. Napoleon III gaf daarom opdracht tot de ontwikkeling van een alternatief, langer houdbaar broodsmeersel.
Kunstboter
De scheikundige Hippolyte Mège-Mouriès vond in 1869 kunstboter uit. Zijn bevindingen waren resultaat van onderzoek naar de melkproductie van koeien. Hij had ontdekt dat melk lichaamsvet van de koe bevat. Oorsrponkelijke margarine bestond uit dat vet, afgeroomde melk en gesnipperde koeienuiers.
‘s Werelds eerste margarinefabriek werd in 1871 geopend in Oss (Noord-Brabant). Een jaar later kwam er in dezelfde regio een fabriek bij. Deze eerste twee fabrieken vormden samen de basis van wat later Unilever zou worden.
Jaren later werd een volgende belangrijke uitvinding gedaan: Wilhelm Normann ontdekte een methode voor vetharding. Vloeibare oliën konden vanaf dat moment omgezet worden in vaste vetten. In 1902 kreeg Wilhelm Normann patent op zijn methode.
Het keerpunt
De transvetten die bij het harden van margarine ontstaan zijn schadelijk. Dat werd al vastgesteld in 1956. De voedingsindustrie erkende het probleem helaas veel later, in 1990. Ruim dertig jaar na bekendmaking van de alarmerende onderzoeksresultaten werd er pas actie ondernomen.
De prijs van deze flink vertraagde reactie? Volgens berekeningen van de Erasmus Universiteit stierven in de periode van '56 tot '90 in Nederland jaarlijks duizend tot tweeduizend mensen ten gevolge van de schadelijke stoffen in margarine.
Waarom denken we nog steeds zo ouderwets over Margarine?
Er is geen enkel ander land ter wereld waar mensen boter zeggen als ze margarine bedoelen. Unilever heeft de zaken nog steeds goed voor elkaar.