Borrelnootjes en Pinda’s zijn aan elkaar gewaagd. Mijn gevoel zegt dat de pinda’s een veel betere keuze zijn dan de borrelnootjes. De pinda's bevatten namelijk minder toevoegingen. Ik ben benieuwd of ik gelijk heb en hoe groot het verschil is!
Borrelnootjes Provencale
Ingrediënten
Pinda’s 45%
Zetmeel:
- Tarwe
- Maïs
- Aardappel
Zonnebloemolie
Suiker
Ui- en knoflooksmaak:
- Uienpoeder
- Gistextract
- Knoflookpoeder
- Aroma's
- Kruiden en specerijen
Zout
Kleurstoffen:
- Geconcentreerd bietenroodsap
- E100: Curcumine
- E150a: Karamel
Duyvis Pinda's Gezouten
Ingrediënten
Pinda's
Zonnebloemolie
Zout
Welk product moet je kiezen?
Dat hangt er vanaf: waar baseer je jouw keuze op?
Ga voor de Borrelnootjes als je het liefst kiest voor:
- minder calorieën
- minder vet
Of kies voor de Gezouten pinda’s, omdat deze:
- meer vezels bevatten
- meer eiwitten bevatten
- minder koolhydraten bevatten
- minder zout bevat
- meer vitaminen en mineralen bevatten
- geen E-nummers bevatten
Welke criteria wegen voor jou het zwaarste?
Uitleg over ingrediënten
Sommige verschillen zijn opvallend. Als je niet oplet lees je er zo overheen, omdat je ze niet verwacht. Ik laat het je zien. We kijken naar de borrelnootjes.
Suiker
Bij het vergelijken van de verpakkingen valt me direct één ding op: de pinda’s bevatten meer suiker dan de borrelnootjes! Normaal gesproken bevatten pinda's 3 tot 4% suiker, maar deze variant bevat 6,9%. Dat is vreemd, toch? Mij lijkt het in ieder geval niet nodig.
Zout
De pinda’s zijn erg zout, dat proef je duidelijk en is niet bepaald een verrassing. Maar kijk nog eens naar de hoeveelheid zout in borrelnootjes: ruim 2 keer zoveel als in de pinda's! Moet je nagaan hoe zout ze zijn. En dat, terwijl je het niet zo doorhebt.
De E-nummers
E100 oftewel curcumine: dit zorgt voor de kleur van de gele borrelnootjes en wordt gewonnen uit kurkuma, een wortel die lijkt op gember.
E150a, karamel: hoewel het in de borrelnootjes wordt gebruikt als kleurstof blijft het natuurlijk gewoon verhitte suiker.
Gistextract
Het toevoegen van gistextract is best een slim trucje. Op die manier kan de niet zo geliefde smaakversterker E261 overgeslagen worden, maar het resultaat is hetzelfde. En ook gistextract bevat een hoge concentratie glutamaat, daar heeft het zijn smaakversterkende werking zelfs aan te danken.