De GO-TAN chilisaus bevat maar liefst 47% suiker. Dat is wel erg veel, toch? Ik wil onderzoeken of ik een minstens net zo lekkere variant kan maken met minder suiker én zonder die 5 E-nummers. Die zijn immers niet nodig als je een kleine portie saus maakt die je binnen enkele dagen consumeert. Volgens mij is het onderzoek geslaagd. Ik maak deze chilisaus in ieder geval vaker!

Zoete chilisaus

Ingrediënten

Water

Rode pepers

Azijn

Suiker

Honing

Maiszetmeel

Zout

Sweet chili

Chilipepers zijn pittig en daarom heb je veel suiker nodig als je er snel een zoete saus van wilt maken. Met een klein beetje extra tijd en een oven beperk je de hoeveelheid benodigde suiker. Dat zit zo: in de oven karameliseert de peper als het ware en daardoor proef je de van nature aanwezige suikers beter. Je hoeft dan minder suiker toe te voegen en krijgt toch een lekker zoete chilisaus.

Wat heb je nodig?

Kleine portie

Rode pepers 1,5 stuks
Suiker 1 tl
Honing 1 tl
Maizena 1 tl
Azijn 1 el
Water 100 ml
Zout snuf

Tijd: 15 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Hoe maak je het?

1. Rooster de chilipepers 15 minuten in een voorverwamde oven op 200 graden.

2. Laat de pepers afkoelen en hak ze fijn. Verwijder de pitjes voor een milde smaak, hak (een deel van) de pitjes mee voor een hetere chilisaus.

3. Doe de gehakte pepertjes samen met de overige ingrediënten in een steelpannetje en breng het geheel aan de kook.

4. Roer regelmatig, voorkom dat de ingrediënten aan de bodem van de pan plakken. Kook door totdat de saus de dikte heeft die je zelf lekker vindt.

5. Haal de pan van het vuur en serveer warm of schenk de chilisaus over in een glazen fles of pot. Eet smakelijk!