Falafel is goed vertegenwoordigd in de supermarkt, niet altijd even lekker, maar wel gemakkelijk en duur. Net zoals veel producten in het schap van vleesvervangers is het overdreven duur. Daarnaast is falafel gemakkelijk zelf te maken op allerlei manieren, zeker wanneer je beschikt over verse kruiden in de tuin.

Zelfgemaakte Falafel

Ingrediënten

Kikkererwten

Rode ui

Knoflook

Peterselie

Bloem

Komijn

Citroensap

Korianderpoeder

Zout

Cayennepeper

Baksoda

Zwarte peper

Wat heb je nodig?

Voor 14 stuks

Kikkererwten 220 g (uitlekgewicht)
Peterselie 15 g
Knoflook 4 teentjes
Rode ui 1 kleine
Gemalen komijn 2 tl
Zout 1 tl
Korianderpoeder 1,5 tl
Zwarte peper naar smaak
Cayennepeper 0,5 tl
Baksoda 0,5 tl
Citroensap 1 el
Bloem 2 el

Tijd: 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: medium

https://www.anniepannie.nl/zelfgemaakte-falafel-uit-de-koekenpan/

Hoe maak je het?

1. Giet de kikkererwten af in een vergiet, spoel ze om met water en droog ze goed na met een theedoek of met keukenpapier.

2. Doe de kikkererwten samen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik de pulseerstand en blend met korte stoten totdat je een samenhangende massa hebt. Stop dan direct! Het is belangrijk dat het mengsel nog enigszins grof is. Als het mengsel wat nattig lijkt, voeg je nog een eetlepel bloem toe (bij mij is dit eigenlijk nooit nodig).

3. Vorm stevige balletjes van het falafelmengsel ter grootte van een pingpongbal en druk ze iets plat (tot een soort van klein, dik burgertje). Je kunt met dit mengsel zo’n 12 tot 14 falafels vormen.

4. Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin een laag van ongeveer 2 cm zonnebloemolie. Test even of de olie heet genoeg is door er een klein stukje brood in te doen. Als het stukje brood begint te bruisen en langzaam bruin kleurt, is de temperatuur goed.

5. Leg met een metalen tang de helft van de falafels in de hete olie. Bak ze aan één kant bruin en keer ze dan voorzichtig om. Als beide kanten goudbruin en knapperig zijn, haal je de falafels uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de overige falafels.