Falafel is goed vertegenwoordigd in de supermarkt, niet altijd even lekker, maar wel gemakkelijk en duur. Net zoals veel producten in het schap van vleesvervangers is het overdreven duur. Daarnaast is falafel gemakkelijk zelf te maken op allerlei manieren, zeker wanneer je beschikt over verse kruiden in de tuin.
Maza Falafel
Ingrediënten
Kikkerwerten 80%
Tarwebloem
Spinazie
Raapolie
Peterselie
Ui
Knoflook
Zout 1,2%
Kruiden en specerijen
E200: Sorbinezuur
E330: Citroenzuur
Zelfgemaakte Falafel
Ingrediënten
Kikkererwten
Rode ui
Knoflook
Peterselie
Bloem
Komijn
Citroensap
Korianderpoeder
Zout
Cayennepeper
Baksoda
Zwarte peper
Wat heb je nodig?
Voor 14 stuks
Kikkererwten 220 g (uitlekgewicht)
Peterselie 15 g
Knoflook 4 teentjes
Rode ui 1 kleine
Gemalen komijn 2 tl
Zout 1 tl
Korianderpoeder 1,5 tl
Zwarte peper naar smaak
Cayennepeper 0,5 tl
Baksoda 0,5 tl
Citroensap 1 el
Bloem 2 el
Tijd: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad: medium
Hoe maak je het?
1. Giet de kikkererwten af in een vergiet, spoel ze om met water en droog ze goed na met een theedoek of met keukenpapier.
2. Doe de kikkererwten samen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik de pulseerstand en blend met korte stoten totdat je een samenhangende massa hebt. Stop dan direct! Het is belangrijk dat het mengsel nog enigszins grof is. Als het mengsel wat nattig lijkt, voeg je nog een eetlepel bloem toe (bij mij is dit eigenlijk nooit nodig).
3. Vorm stevige balletjes van het falafelmengsel ter grootte van een pingpongbal en druk ze iets plat (tot een soort van klein, dik burgertje). Je kunt met dit mengsel zo’n 12 tot 14 falafels vormen.
4. Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin een laag van ongeveer 2 cm zonnebloemolie. Test even of de olie heet genoeg is door er een klein stukje brood in te doen. Als het stukje brood begint te bruisen en langzaam bruin kleurt, is de temperatuur goed.
5. Leg met een metalen tang de helft van de falafels in de hete olie. Bak ze aan één kant bruin en keer ze dan voorzichtig om. Als beide kanten goudbruin en knapperig zijn, haal je de falafels uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de overige falafels.