Van oudsher werd de ontbijtkoek van Peijnenburg gemaakt van honing. Maar honing bleek onderhevig aan seizoensverschillen en is daarom vervangen door stroop. Deze overstap waarborgt een constante kwaliteit van grondstoffen. Helaas zorgt dit wel voor minder vitaminen en mineralen. De ontbijtkoek bevat voor het allergrootste deel suiker(stroop) en dat is zonde. Een ontbijtkoek met minder suiker en meer volkoren granen doet zeker niet onder in smaak. Probeer het eens.
Peijnenburg Ontbijtkoek
Ingrediënten
Glucose-fructosestroop
Roggebloem 38%
Specerijen
Shea olie
Rijsmiddelen:
- Natriumwaterstofcarbonaat
- Dinatriumdifosfaat)
Natuurlijk aroma
Volkoren Ontbijtkoek
Ingrediënten
Volkoren roggemeel
Water
Honing
Water
Suiker
Bruine basterdsuiker
Bakpoeder
Specerijen:
- Kaneel
- Kardemon
- Gember
- Kruidnagel
- Nootmuskaat
- Korianderzaad
- Zwarte peper
Zout
Wat heb je nodig?
Cakevorm 25 cm
Volkoren Roggemeel 350 g
Honing 200 g
Water 200 ml
Suiker 50 g
Bruine basterdsuiker 50 g
Bakpoeder 0,5 zakje
Kaneel 1 tl
Kardemon 0,5 tl
Gember 0,5 tl
Kruidnagel 0,25 tl
Nootmuskaat 0,25 tl
Korianderzaad 0,25 tl
Zwarte peper 0,25 tl
Zout snufje
Tijd: 80 minuten (waarvan 60 min oven)
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak je het?
1. Vet het cakeblik in of bekleed het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
3. Plaats de overige ingrediënten in een pan en verhit het geheel, totdat het vloeibaar is geworden en makkelijk door elkaar geroerd kan worden.
4. Roer de natte ingrediënten door het mengsel in de grote kom tot het goed opgenomen is.
(laat 12 uur rusten voor het beste resultaat)
5. Schep het beslag in de vorm en bak het gedurende ongeveer 1 uur.
6. Laat het afkoelen & geniet!
Rogge
Vergeleken met tarwe en gerst is rogge een nieuweling. Maar waar we aan het begin van de 20ste eeuw rogge nog als grootste akkerbouwgewas hadden, wordt er tegenwoordig nauwelijks nog rogge verbouwd in Nederland. Net zoals met andere granen bevat de volkoren variant meer voedingswaarde dan bloem.