Lange tijd kenden we naast de pindakaas van Calvé alleen namaaksmeersels van verschillende huismerken. Dat is nu wel anders! Supermarten hebben de pindakaasschappen namelijk aangevuld met een scala aan A-merkalternatieven. Mijn favoriete pindakaas (al heb ik nóg liever die met stukjes) staat hier aan de rechterkant. Waarom ik deze pindakaas zo fantastisch vind? Dat is simpel: deze pindakaas bevat uitsluitend pinda's! Fantastisch, toch? Eerlijk gezegd wist ik eerder niet eens dat andere ingrediënten in principe overbodig zijn. Toch zijn er ook redenen om voor Calvé te blijven kiezen.

AH 100% pindakaas naturel

Ingrediënten

Pinda

De verschillen

Mondgevoel
Het grootste verschil gaat over mondgevoel. De voor velen vertrouwde Calvé-pindakaas is consistent van structuur en smeuïg, terwijl de 100%-pindakaas wat droger en stroever voelt. 

Roeren
Roer de 100%-pindakaas even door voor gebruik. De van nature aanwezige oliën gaan namelijk bovenop drijven. De pindakaas van Calvé blijft bij normaal gebruik één geheel.

Smaak
Nog los van het mondgevoel staat de smaak. Beide pasta's zijn uiteraard gemaakt van pinda's, maar de smaken zijn niet helemaal gelijk aan elkaar. Ik kies vol overtuiging voor de smaak van 100%. Welke van de twee bevalt jou het beste?

Zout
Zout is verantwoordelijk voor een groot verschil in samenstelling. Calvé voegt zout toe aan de pindakaas en in de 100%-variant gaat niets anders dan pinda's, dus ook geen zout.

Toegevoegde ingrediënten

Calvé voegt niet bijzonder veel ingrediënten toe aan de pinda's. Naast zout zijn er alleen oliën toegevoegd. Let wel, pinda's bevatten van zichzelf al olie. De toegevoegde oliën in Calvé-pindakaas vormen samen ongeveer 14,5% van het product. Calvé heeft gekozen voor:

Raapzaadolie,
Sojaolie en
Volledig geharde palmolie.

Voors en tegens
Vind jij het de smaak en structuur van Calvé waard om deze oliën en extra zout binnen te krijgen?

Voor mij is het antwoord op die vraag een absolute nee.

Maak zelf jouw afweging en geniet zo nu en dan van een bewust gekozen boterham met pindakaas.